Tips en inspiratie

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Inloggen
09
sept

Van waar mijn passie voor het Enneagram ?

Geplaatst door op in Allen
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2671
 • 0 reacties
 • Afdrukken

Van kleinsaf aan heb ik altijd een enorm inlevingsvermogen gehad in andere mensen. Wat zeker niet wil zeggen dat het met iedereen zomaar klikte. Maar zelfs degenen met wie ik zelf helemaal niets gemeen had, kon ik enigszins begrijpen. Ik begreep als het ware dat zij gewoon een ander perspectief op de wereld en hun omgeving hadden. En ik vond het net boeiend om daar inzicht in te krijgen. Ik veroordeelde geen enkele mening of gedrag zomaar onmiddelijk, maar ging op zoek naar de drijfveer achter die mening of dat gedrag bij een bepaald persoon. Het leek in zekere zin altijd logisch.

Het enneagram brengt nu net negen ( ennea in het Grieks ) basispersoonlijkheidstypen van de menselijke aard en hun complexe verhoudingen in kaart. Elk van de negen typen heeft een eigen manier van omgaan met anderen, met eigen waarnemingen, eigen standpunten, eigen vooroordelen, eigen waarden en normen en vooral eigen benaderingen van het leven. Elk type verhoudt zich ook tot anderen op eigen maar begrijpelijke manieren. Er zijn dan ook telkens negen verschillende manieren om naar de wereld en het leven te kijken, negen communicatiestijlen, negen manieren om problemen aan te pakken, en die zijn allemaal even nuttig en bruikbaar. Eigenlijk komt het er op neer dat elk van deze manieren op zich waardevol kunnen zijn en elkaar kunnen aanvullen. Alle typen hebben iets dat de wereld nodig heeft om een goed evenwicht te bewaren. Ieder persoonlijkheidstype heeft op zich een heel complex patroon van uiterlijke gedragingen, onderliggende levenshoudingen, bewuste en onbewuste drijfveren, interesses, emotionele reacties, afweermechanismen, zelfbesef, valkuilen, opportuniteiten, belemmerende overtuigingen, allergie├źn en kernkwaliteiten. Deze patronen in het menselijk gedrag, maar ook op zijnsniveau kunnen we herkennen en begrijpen via de typologie van het enneagram. Er bestaan uiteraard binnen de negen basistypen allerlei subtypen en variaties. Dit maakt het model zo complex en tegelijk zo boeiend. Het is alleszins de duidelijkste, meest accurate methode die er bestaat voor inzicht in onszelf en anderen. Door de complexheid en alle subtiele verschillen laat het zien mensen zeker niet in een hokje te zetten. Het laat je hoogstens het hokje zien waar je ( onbewust ) al zit. Het enneagram begrijpen is zoiets als een speciale bril opzetten die ons met grote helderheid onder het oppervlak van mensen laat kijken. Met 'Close Up' en de naam is heel bewust gekozen, wil ik mensen die speciale bril opzetten, waarmee ze in staat zijn alle kleurschakeringen in de wereld waar te nemen. Dit biedt een nieuw perspectief, nieuwe inzichten. Dit soort kennis heeft echter een prijs : wanneer we het enneagram begrijpen is het onmogelijk terug te keren naar onze vroegere onwetendheid.
Het enneagram biedt mogelijkheden tot doelmatigere communicatie en de oplossing van conflicten zowel in de persoonlijke als de professionele sfeer. Door het enneagram als communicatiemiddel te gebruiken in het bedrijfsleven kunnen het management en de werknemers veel tijdswinst boeken en veel frustratie omzeilen. Dit verhoogt de productiviteit en uiteindelijk de winstgevendheid. Ook is het een uitstekend hulpmiddel bij de selectie van de juiste persoon op de juiste plaats, voor het vormen van effectievere teams, teambuilding, leidinggeven enz. Volgende keer meer over de oorsprong van dit model.
Tot dan !
Annemie

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast dinsdag, 07 december 2021